Den 15 juni 2006 hittas 60-åriga Solveig Hertzberg död på sitt köksgolv. När hon hittas har hon antagligen legat död i flera dagar. Hon har blivit utsatt för sexuellt våld och dödsorsaken rubriceras som kraftigt våld och stickskador.

Solveig levde ett stillsamt liv i en lägenhet i Tjörnarp, norr om Höör i Skåne. Hon levde som sjukpensionär och bodde ensam med sina två hundar och katter. Varje morgon tog hon en promenad runt byn och gick alltid in till blomsterhandlaren för att prata, hon tyckte om sällskap och att ha folk omkring sig.

Solveigs hyresvärd är den som hittar henne – efter att en orolig granne hört av sig. När polisen kommer till platsen kan de konstatera att alla hennes värdesaker finns kvar, därför misstänker polisen inget rån eller inbrott i lägenheten. Enligt polisens teori har Solveig själv släppt in mördaren i sitt hem.

En man i 30-årsåldern misstänktes för mordet på Solveig. Han hade tidigare tagit kontakt med henne och gjort sexuella närmanden. Hon tog själv kontakt med polisen hösten innan mordet och bad om hjälp att få ut mannen ur sin lägenhet – efter att han åkt dit och vägrat lämna.

Mannen är tidigare dömd för ett mord på en 75-årig kvinna i Ängelholm. Vid tidpunkten för det mordet var mannen endast 18 år gammal. Kvinnan hittades död med öppen morgonrock och sönderriven pyjamas – mördad genom 13 huggskador mot huvud och hals.

Polisen har idag ett antal personer som knyts till mordet på Solveig men vem det var som tog sig in i lägenheten och mördade henne vet polisen inte.

Har du information eller tips om vad som kan ha hänt i samband med mordet på Solveig Hertzberg i Tjörnarp i juni 2006? Har du själv gjort iakttagelser eller fått information på annat sätt, kontakta polisen.

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se
Tipsformulär: Polisen i polisregion Syd
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Aftonbladet.se