Det massor med härliga rönnbär att plocka! Många väljer bort de här bären eftersom de är både beska och syrliga i smaken, men faktum är att det går att göra väldigt mycket med rönnbär, och gott blir det !

Dessutom har de en hög halt av c-vitamin, mineraler och antioxidanter.

 

Rönnbären mognar oftast i september. När första frosten nyper till koncentreras den lilla sötma som finns i bären och de blir godare. Det tycker även fåglarna så vill du hinna före, ge bären en frostknäpp i frysen. Men glöm inte att frysa in klasar till fåglarna och lägg ut i vinter.

 

Marmelad med rönnbär och äpple

Ingredienser
  • 250 gram rönnbär
  • 250 gram skalade och urkärnade äpplen
  • 250 gram socker
  • Ett par msk vatten
Gör så här:
  • Koka ihop rönnbär och äpplen skuren i tärningar.
  • Koka i ca 30 minuter tills rönnbären blivit mjuka.
  • Häll i en sil för att pressa igenom fruktköttet så att fröer och hårda skalbitar i rönnbären fastnar kvar i silen.
  • Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp så att det börjar bubbla och sockret börjar anta en brun färg. Rör intensivt och häll över det passerade fruktköttet i kastrullen.
  • Fortsätt rör och koka ett par minuter tills massan tjocknar.
  • Häll upp på väl rengjorda burkar och stäng igen direkt.
Bären kan torkas i en frukt- och svamptork, i rumstemperatur utlagda på en tidning under ett par veckor eller i ugn under natten i ca 70 grader.
Torkade rönnbär förvaras mörkt i burk med lufttätt lock. Torkade rönnbär kan du också brygga te av. Häll hett vatten över en matsked torkade rönnbär och låt dra.
Drick och njut!
 
 
pixabay.com

 

Rönnbärssylt

Ingredienser

  • 1,5 liter rönnbär
  • 500 g socker eller syltsocker
  • 2 dl vatten

Gör så här:

  • Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem några timmar eller över natten om de inte varit frostbitna.
  • Lägg rönnbären tillsammans med socker och vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
  • Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
  • Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt.
  • Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.

Sylten är god som tillbehör till stek men också till dessert, pannkakor och plättar.

 

Källa: wexthuset.com