Under två månader saknade Nynäshamn en hälsokostbutik, men nu har en ny entreprenör öppnat Hälsokällan i en nyrenoverad lokal i utkanten av Nynäshamns centrum, som bl a innehåller en hälsokostbutik. Den nya butiksägaren Åsa Gefvert ser sin butik som ett kärleksbarn som är resultatet av ett kärriärbyte, ett hälsointresse om funnits länge, samt kunskap och erfarenhet hon byggt upp under flera år.

Vi tog oss ned för att hälsa på i den lilla butiken och träffa Åsa som öppnade upp i förrförra veckan. Medan vi är på besök, kommer det titt som tätt in små vågor av besökare.

– Det har varit bra med kunder sedan vi öppnade, framförallt i förra veckan, nu har det lugnat sig lite, säger Åsa.

Innan öppning var det, som i alla projekt i dessa tider, lite kaotisk då leveranser och allt runt omkring strulade, men nu verkar allt vara i sin ordning och hyllorna står påfyllda.

I sortimentet hos Åsa hittar du bland annat växtbaserade läkemedel kosttillskott och ekologisk hudvård och livsmedel. Det finns en del som tror att produkterna i en hälsobutik inte gör någon egentlig skillnad för oss, att det hela skulle handla om ”voodoo”. Men detta är såklart inte baserat på fakta. Alla produkter i svenska Hälsokostbutiker är granskade och godkända av livsmedelsverket eller läkemedelsverket.

Det man kan tänka när det gäller en hälsokostbutiks sortiment, är att produkterna är till för att förebygga hälsoproblem. Genom att leva ett sunt liv och stärka kroppens eget immunförsvar och ge kroppen de förutsättningar den behöver för att kunna självläka på egen hand kan hälsoproblem i många fall förebyggas så behovet av sjukvård och mediciner minimeras. Detta betyder inte att du ska låta bli att söka vård om du tror att du är i behov av ett läkarutlåtande.

Många av de regelbundna kunderna till hälsobutiken har till exempel problem med sina leder eller magen och tarmen. Vid magproblem kan det till exempel vara frågan om IBS, orolig mage eller en tarm som inte fungerar optimalt. Förutom att minska stress, lägga om sin kost och motionera kan det tex vara att tarmen behöver tillförsel av goda bakterier (probiotika) som hjälper till att bygga upp tarmfloran och förbättrar matsmältningen. Det är en av alla bra produkterna du kan finna både här och på apoteket.

En annan viktig del av butiken är såklart deras hudvård. Här satsas på att undvika kemikalier och att allt ska vara så naturligt och ekologiskt som möjligt. Huden är vårt största organ och vad vi sätter på huden är viktigt för såväl hälsan som miljön.

Vad är det för skillnad på en hälsokostbutik och ett apotek?

Det vi finner i en hälsobutik är i största möjliga mån ekologisk och framställt av naturliga ämnen från växt och djur-riket. En del preparat är sådant vi människor använt i flera tusen år redan, innan vi hade syntetiskt framställd medicin. För många av preparaten finns utöver mångårig tradition även forskning som bevisat effekt. Hälsokostbutiken är mer som ett naturligt apotek.

Hur vet man om man ska gå till en hälsobutik eller ett apotek?

Åsa förklarar att man ska se hälsokostbutiker som ett komplement till apoteken, inte som en konkurrent. De båda har produkter baserade på forskning och som är godkända från Läkemedelsverket och Livsmedelsverket. En stor skillnad är dock att apotekens preparat inte alltid

består av helt naturliga ingredienser, även om ämnena i medicinerna vi får därifrån framställs av bland annat växter. Ett apoteks mediciner är oftast syntetiskt framställda. Både sjukvården och apoteken är i grunden till för att avhjälpa sjukdomstillstånd, och då behövs kliniskt framforskade mediciner och läkarutlåtanden. Hälsokostens roll är en annan, att erbjuda produkter för att leva ett sunt hälsosamt liv så vi mår bra och förebygger sjukdom så gott det går.

En del av produkterna kan du även hitta i båda sorternas butiker. Apoteket har nu för tiden mer och mer kosttillskott till exempel. Kom även ihåg att alltid ta hälsokostbutikernas produkter på samma allvar som apotekens. Även om det är receptfria preparat betyder det inte att din kropp inte kan ta skada om du använder något du inte behöver eller om du använder dem i för höga doser.

Corona

Om du planerar att besöka Åsas lilla butik i Nynäshamn centrum så passa på att ta en sväng ned på förmiddagen eller direkt efter lunchtid. På förmiddagen är det inte lika många som handlar samtidigt och efter lunch är de som arbetar i centrum tillbaka på sina arbeten igen efter lite lunch-shopping.

Om vi alla skulle ta hand om vår hälsa och planera för att förebygga innan något händer, skulle färre bli så sjuka och behöva vårdas av/på sjukhusen. Ta hand om er redan innan ni blir sjuka!

Vad besöker du hälsokostbutiker för? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Bild: Google map Adress: Fredsgatan 16, 149 30 Nynäshamn