STOCKHOLM

Lustgaspatroner har blivit allt vanligare bland ungdomar i Söderort. Polisen uppmanar vuxna att prata med sina barn, om riskerna att inhalera gasen.

 

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har skickat ut information till skolorna för att uppmärksamma vårdnadshavare om problemet. Även skolor i Årsta-Enskede har nåtts av samma information. Lustgas ökar rejält i staden och det innebär en hel del risker.

 

En trend som oroar

-Eftersom det inte är narkotikaklassat kan man få uppfattningen att det inte är farligt, men generellt är det bekymmersamt när yngre berusar sig, säger Andreas Lindfors, områdespolis i lokalpolisområde Globen.

Han bekräftar ökningen men vet inte exakt hur utbrett det är och vittnar om att polisen ofta hittar rester av lustgas i form av patroner eller större flaskor på marken.

 

Lustgas är en laglig substans som säljs både i butik och på nätet, att andas in gasen är dock förenat med risker. Den främsta risken med användandet är syrebrist – som i sin tur kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som att exempelvis kräk- och fallreflexen försvagas.

Upprepad användning kan också ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin som man har i kroppen avaktiveras. Dödsfall är ovanligt men har inträffat.

Riskerna ökar också i samband med droger eller alkohol.

Mitti.se