STOCKHOLM/KALLA FALL

Per Häggström föddes 1971 i Nordingrå, Kramfors kommun, där han också växer upp. Som 7-åring flyttar han tillsammans med sina föräldrar till Stockholm men han har regelbunden kontakt med Nordingrå och har strax innan mordet varit hemma för att jaga, som han ofta brukade göra.

Per studerade på KTH och hade under den aktuella kvällen varit på fest. Per har under kvällen uppgett för sina vänner att han skulle gå hem till sin flickvän som bodde bara några minuters gångväg från KTH. På väg från festen överfölls och rånades Per, han hittas svårt knivhuggen vid Swartlings ridskola på Valhallavägen 99 och avlider senare av sina skador. Per blir bara 25 år gammal.

Google Streetview – Vallhallavägen 99

Ett par i en bil ska ha sett en man i grå jacka springa från ridskolan, över Valhallavägen och in på Brahegatan strax efter mordet. Ingen misstänkt gärningsman kunde gripas men mordvapnet, en morakniv, hittades på platsen.

Ett samtal kommer in till SOS alarm och utredarna har arbetat efter teorin att det är gärningsmannen som ringt men än idag är det okänt vem som faktiskt ringde.
Samtalet kom från en telefonkiosk som då låg i allén/ korsningen Karlavägen/ Nybrogatan på Östermalm.

2013 kallas en 39-årig småbarnspappa in till polisen för förhör efter att han erkänt att han ska ha ringt samtalet till SOS. Han fick då lämna ett röstprov som skulle kunna jämföras med larmsamtalet. Två förhör hålls med mannen där han i det första erkänner för att i det andra förhöret plötsligt ta tillbaka uppgiften.
39-åringen häktas men bryter kort därpå ihop fullständigt. Han fördes över till rättspsykiatriska avdelningen vid Huddinge sjukhus där han var satt under sekundbevakning för att inte skada sig själv. Mannen fick också genomgå en liten sinnesundersökning.
Han avskrivs senare från mordet och förundersökningen mot honom läggs ner.

2013 nämner också Leif GW Persson i “Veckans Brott” sin teori om att gärningsmannen ska vara småkriminell, att dennes ålder bör vara omkring 25 år vid mordtillfället, hade blandmissbruk bakom sig och skulle bo i området kring Karlaplan, samt vara känd hos polisen.

Larmsamtalet till SOS finns på Polisen Stockholms Instagram

Polisen behöver allmänhetens hjälp för att lösa det misstänkta mordet.
Har du information som du inte tidigare har lämnat till polisen, kontakta polisens Kalla fall-grupp.
E-post: kallafall.stockholm@polisen.se
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Stockholm.

Källa: polisen.se och Aftonbladet.se