KALLA FALL

I år är det 20 år sedan Ulrika Åkesson hittades mördad. Den 26 juli 2001 hade hon varit på Helsingborgsfestivalen men eftersom hon skulle upp och jobba dagen efter så gick hon hem tidigt. Ulrika kom aldrig till jobbet – på morgonen hittades hon död i sin säng, av sin mamma – strypt.

Mellersta Stenbocksvägen, Helsingborg – där mordet skedde.
google maps

Läkaren som först var på plats ansåg att det varit ett naturligt dödsfall, men idag vet man att Ulrika, 28, bragts om livet. Något som också kunde styrkas genom obduktionen.

Fallet kallas ett mysterium och från polisens sida är man mycket kritisk till det initiala skedet av mordutredningen, som alltså fördröjdes.

–  Det är ett av de mer omfattande ärendena. Utredningen har bedrivits i ett antal olika omgångar och omtag av olika anledningar. Jag vet att det låter banalt och överdrivet enkelt, men det är exakt så här: Gör rätt från början, säger Bo Lundqvist, utredare vid polisens specialgrupp för Kalla fall i Malmö, till aftonbladet

Flera teorier

Polisen har flera tänkbara teorier om vad som hände i lägenheten den natten. Man är dock ense om att Ulrika mördats, förmodligen i sin säng- det finns ingenting som tyder på någonting annat. Hon kan till och med varit så värnlös att hon sov och vaknade först när mördaren tog strypgrepp om hennes hals.

Det enda DNA-spåret som finns har inte gett någon träff i polisens stora DNA-register.

2009 anhölls en 46-årig man som sades stämma in på den bild som rikskriminalens experter tecknade i ett tidigt stadium. En gärningsmannaprofil som antog att mördaren kände Ulrika Åkesson väl. Gärningsmannen beskrevs vidare som en person som har lätt för att ta kontakt med kvinnor och med en tydlig heterosexuell läggning.

Strypmordet antogs vara ett dåd som skedde i panik sedan gärningsmannen förvägrats sex.

Polisen behöver hjälp med att lösa mordet på Ulrika Åkesson. Har du information ?
E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se
Tipsformulär: Polisen i polisregion Syd
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.