Stigande temperatur och soligt väder innebär inte bara semester och glassiga dagar vid stranden. Det är även då ormarna trivs som bäst. En av våra läsare har hört av sig till redaktionen med uppmaningen om att det är gott om huggorm i Haninge.

Av våra svenska ormar så är huggormen den som är giftig men går aldrig till anfall om det inte är så att du skulle råka trampa på den, då finns en risk att den kan hugga. Våra andra ormar är ofarliga.

Det finns ingen anledning att vara rädd för ormarna, de vill helst bara vara ifred, ligga och sola och man ska såklart inte störa dem. De är dock vilda djur och kan givetvis gå till attack så man ska alltid vara försiktig !

Om du skulle bli biten av en huggorm så ska du helst lägga dig ner och hålla den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt och inte röra bettet.

Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du blivit ormbiten, särskilt viktigt är kontakt med sjukvård om du blivit biten på bålen, halsen eller huvudet. Också om ett barn, gravid kvinna eller en äldre person råkar ut för ormbett.

Bilden kommer från en av våra läsare, Lotta

Du kan alltid ringa Giftinformationscentralen, de har öppet dygnet runt och ger svar på frågor och funderingar kring förgiftning. Deras telefonnummer är 010-456 67 00 eller så ringer du via 112 och ber att bli kopplad.

källa:naturvardsverket.se