NYNÄSHAMN

Idag startar den årliga nationella Krisberedskapsveckan. En kampanj som ska göra dig mer förberedd på situationer utan värme, el och vatten. Kommande dagar kommer Nynäshamns kommun löpande informera om hur du bäst förbereder dig om krisen kommer.

 

Kommunen kommer bland annat att visa filmer på vad som behövs hemma när krisen är ett faktum och kommunens kontaktcenter samt biblioteket har utställningar i ämnet.

Det kommer att informeras om hur du skyddar ditt hus mot översvämningar, skyddsrum i Nynäshamns kommun och var informationspunkterna – som du kan vända dig till när vanliga kommunikationskanaler inte fungerar – är.

Värdefull information så du är så förberedd som möjligt när viktiga samhällsfunktioner inte fungerar och din vardag vänds upp och ner.

 

-Pandemin har gett oss tankeställare kring hemberedskap och vi har fått erfarenheter kring solidaritet och att dela med oss under pågående kris. Men vi behöver också ha en anpassad hemberedskap innan något händer, då minskar behovet av att bunkra när krisen väl är ett faktum. Tillsammans minskar vi då risken för att någon som verkligen behöver en viss vara blir utan, säger Nynäshamns kommuns säkerhetssamordnare Madeleine Lundgren.

 

Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva vid en kris – åtminstone inledningsvis. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vanligt. Viktigast är att ha dricksvatten, mat, värme och möjlighet att kunna ta emot viktig information.

Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra.

I år genomförs Krisberedskapsveckan 27 september – 3 oktober. Löpande information kommer att finnas på Nynashamn.se