Vid 05-tiden på tisdagsmorgonen inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i Annedal, Göteborg. Flera enheter arbetar på plasten och händelsen påverkar såväl trafik som kollektivtrafik i området. Vid 09-tiden var branden ännu inte under kontroll.

Enligt räddningstjänstens uppgifter är fyra personer allvarligt skadade – tre äldre kvinnor och en man i medelåldern – och 23 personer har först till sjukhus. En brandman ska också skadats i samband med släckningsarbetet – han har först till sjukhus med lindriga skador.

Explosionen ska ha inträffat utomhus men det är ännu oklart vad som orsakat den. Räddningstjänsten uppger för TV 4 Nyheter att det sannolikt är ett föremål som har exploderat och att man utesluter ”naturliga orsaker”.

-Det ser man på skadorna, säger räddningstjänstens insatsledare.

En sprängladdning kan ha placerats ut för att skada eller skrämma en eller flera av de boende i huset. Det är en av teorierna som polisen jobbar efter, rapporterar GP.

– Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning som placerats i en port, och där tryckvågen sedan spridits simultant i flera trappuppgångar, säger en polisman som arbetar med ärendet till tidningen.

Enligt polisen ska det inte finnas någon känd hotbild mot de personer som bor på den drabbade adressen.

Ett annat spår som polisen jobbar efter ska vara en pågående konflikt i Västra Frölunda. Konflikten ska ha aktualiserats i helgen, då ett storbråk bröt ut i Frölunda.

De boende i husen evakueras och Saronkyrkan i samma kvarter har öppet, där har de evakuerade samlats. Många poliser är på plats för att samla in vittnesmål.
Uppdatering tisdag 28/9 kl 13.00
Den kraftiga explosionen inträffade i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Göteborg. En av de boende som vittnat i flera rättegångar har hörts som målsägande efter explosionen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen är i nuläget mycket förtegen om vilket motiv som kan ligga bakom explosionen, men säger att samtliga boende i huset är målsägande och vittnen.

– Det finns ingen utpekad enskild person. Detta har skett mot en fastighet där det bor mängder av personer så det är just nu en öppen fråga om detta är riktat mot en eller flera personer, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen.

Han vill inte heller svara på om det finns någon uttalad hotbild mot någon av de boende i huset.

– När räddningstjänsten är klar med sitt arbete kommer vi utreda misstanke om allmänfarlig ödeläggelse, förklarade Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson vid en pressträff.