”En far, en make, en vän, en vissångare, en tänkare, ett levande bibliotek” skriver hans dotter på Facebook. Han var känd som artist, humorist och som president för republiken Jämtland.

Han föddes 1945 i Hede, Härjedalen och debuterade 1972 med albumet ”goknul” men blev känd bland svenska folket för sin medverkan i SVT:s program ”Har du hört den förut?”

1989 utsågs han till den tredje presidenten i republiken Jämtland och sedan dess har han framträtt varje år på festivalen Storsjöyran i Östersund med ett tal som traditionsenligt hölls vid midnatt på lördagsnatten.

I trettio år fick vi uppleva de magiska, storslagna lördagsnätterna på Stortorget i Östersund då Storsjöyran nådde sin magnifika höjdpunkt. Under Ewert Ljusbergs presidenttal hyllades medmänskligheten, rättvisan och framtidshoppet. Med stor humor, knivskarpa texter och extravaganta entréer förtrollade han publiken och skapade en upplevelse som inte liknade något annat. År efter år

Sista framträdandet gjorde han på Storsjöyran 2019 – samma år var han på väg hem från en spelning då han råkade ut för en trafikolycka, något som han aldrig helt återhämtade sig från.

I Jämtland har vi något som kallas Jamtelagen, våra egna budord – och Ewert Ljusberg var huvudet bakom. Tack för det !

Jamtelagen

1. Du skall veta att du är något – jämt.

2. Du skall veta att du är lika god som andra.

3. Du skall som jamt aldrig tro att du är för mer än andra eller mindre än andra.

4. Du skall komma ihåg att du alltid duger som du är.

5. Du skall älska dig själv så du kan älska andra.

6. Du skall inte döma andra för att de heller inte begriper bättre.

7. Du skall alltid bekämpa självgodheten inom dig.

8. Du skall jämt vara glad över ditt tungomål.

9. Du skall vårda och försköna den bit av jorden som du ett ögonblick i historien förvaltar åt de ofödda.

10. Du skall bejaka den gåva som heter livet