VÄRMDÖ

Gustavsbergs gymnasium och Värmdö tekniska gymnasium har tillsammans startat kommunens första idrottsgymnasium. De erbjuder tre olika inriktningar där eleverna får utöva sport på skoltid. Fotboll, ishockey och puckelpist och eleverna har två schemalagda träningspass i veckan. Närmast på gång är profilerna gymnastik och e-sport.

 

I år har tretton elever tagits in till hockeyn, femton till fotbollen och två stycken till puckelpistprofilen. Gemensamt för alla elever är att de också tränar sport på fritiden, många av de minst ett pass om dagen, utanför skoltid.

 

Det var Värmdö hockey som var först med idén till ett samarbete mellan föreningen och skolan, något som rektorn på Gustavsbergs gymnasium, Christian Eklöv Hagman, inte var sen att hänga på.

-Samtidigt har jag sett så mycket engagemang och eldsjälar här ute, och bra anläggningar, och tänkt: Varför ska vi inte kunna göra det här i vår kommun? Värmdöungdomarna ska inte behöva åka härifrån för att kunna utöva sin sport på skoltid, säger han, till Mitti

 

Christian Eklöv Hagman ser framför sig att Gustavsbergs gymnasium så småningom kommer att ha en utpräglad idrottsprofil, med många olika sporter och inriktningar att välja på.

– Det här gynnar eleverna, hela skolan och Värmdösamhället i stort. Vi har redan märkt det på skolan. De här idrottseleverna är så taggade, de brinner för sin sport och det blir en positiv energi i korridorerna också. Jag vill ha en bredd och det finns plats på skolan för fler elever. Så alla föreningar som är intresserade av ett samarbete kan ringa mig, säger han.