HANINGE

I Januari 2016 öppnades portarna till Hanvedens vård-och omsorgsboende. Boendet har 54 anpassade lägenheter för personer över 65 år med demenssjukdom eller stora omvårdnadsbehov. Boendet i södra Handen ligger i ett bostadsområde centralt beläget i Haninge kommun. 

Som första äldreboende i Sverige erbjuder Hanveden en hbtqi-inriktning för personer i behov av somatisk vård och omsorg. På regnbågsavdelningen med nio lägenheter har det skapats en unik boendemiljö där alla ska känna sig inkluderade och välkomna. Konst, kultur, underhållning och pridefirande kommer att vara självklara inslag. På väggarna hänger fotokonst med bland annat kända hbtqi-personer genom tiderna – Eva Dahlgren, Selma Lagerlöf, Oscar Wilde och Peter Jöback för att nämna några.

I samverkan med RFSL finns anpassade aktivitets och evenemangsinnehåll inklusive inredning och fotokonst. Det finns också en volontärspool där personer från RFSL:s nätverk besöker boendet med jämna mellanrum och alla medarbetare har genomgått RFSL:s utbildning hbtqi-certifiering.

Varje person har en egen historia, intressen och sina önskemål. Den enskilde står i centrum i alla lägen, att varje människa själv får bestämma över sin vardag är utgångspunkten i deras arbete.

I september är det dags för de första gästerna att flytta in.