Göran Lambertz stämde svenska staten efter den uppmärksammade våldtäktsutredningen mot honom. Idag meddelade tingsrätten att man avvisar stämningen och beslut har fattats om att Lambertz själv får betala 220 000 kronor.

 

Göran Lambertz häktades i mars i år misstänkt för våldtäkt. Han släpptes dock i samband med att polisutredningen mot honom lades ner. Enligt utredningen, som blev mycket uppmärksammad i media, stämde Lambertz staten – han begärde ersättning för påstådda brister i hanteringen av fallet.

Dock får han en ersättning på 18 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad, enligt ersättningssystemet för personer som frihetsberövats utan att sedan dömas för brott.

 

Toppjuristen Göran Lambertz häktades misstänkt för att ha våldtagit en 40 år yngre, kvinnlig student, när hon låg och sov efter ett gemensamt julfirande. Han har hela tiden nekat till brott.

Målsäganden är en ung student som kontaktat Lambertz för en fråga angående juridik. Efter det har de fortsatt ha kontakt – och toppjuristen har hjälpt kvinnan med hennes studier genom sms och vid ett fåtal träffar.

– Hon har ju sett honom som den han är, en otroligt juridiskt kompetent farbror. Det är så kontakten varit under en längre tid, säger målsägandens advokat Clea Sangborn till Aftonbladet och fortsätter:

– Det övergår till att han ser sig själv som en extrapappa eller bonuspappa till henne, ett epitet han själv sätter på sig enligt min klient.

Aftonbladet.se