SÖDERTÄLJE

Den 20 november 2018 besköts en restaurangägare med flera skott. Det hela utspelade sig i stadsdelen Lina, Södertälje. Mannen friades i tingsrätten men nu döms nu av hovrätten till fängelse i 3 år och 9 månader för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

 

Kort efter skjutningen greps två män som befann sig i nära anslutning till brottsplatsen. Polis kunde säkra tändsatspartiklar på männen och i deras mobiltelefoner hittades ytterligare bevisning.

Männen häktades men bevisningen bedömdes inte hålla till åtal. Bevisläget kom dock att ändras några månader senare när vapnet av en slump hittades i de norra delarna av Stockholm. Nationellt forensiskt center (NFC) kunde sedan visa att vapnet som användes vid brottet var samma vapen som fanns på bild i den misstänkte mannens telefon. Trots detta friades alltså männen i tingsrätten, men åklagare överklagade till hovrätten som nu ändrar domen för den 24-årige mannen.

-De poliser som kom till brottsplatsen gjorde långtgående förstahandsåtgärder och säkrade snabbt bevisning som annars gått förlorad. Det går inte att i efterhand hämta hem de första timmarnas arbete. Om inte ingripandepoliserna hade gjort ett sådant bra arbete hade det aldrig blivit en fällande dom, säger Magnus Köhler,  ansvarig för insats Tore 3 – namnet på en långsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje.

En 23-årig man frias av en oenig hovrätt då det bedöms finnas utrymme för att mannen besudlats av tändsatspartiklar på annat sätt.

 

polisen.se