Målet är ett av de största i Stockholm och flera misstänkta tillhör det så kallade Vårbynätverket.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, som försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån.

Idag meddelades domen.

 

 

28 av de åtalade får fängelse och totalt dömdes 147 fängelseår ut.

Rapartisten Yasin Mahamoud, 23 år, döms för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader men eftersom han återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff, så den totala strafftiden för honom blir därmed drygt 1,5 år.

Rapparen Haval Khalil, 26 år, döms för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot en känd artist. Han döms till fängelse i 2,5år.

Den tidigare ungdomslandslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic, 24 år, har haft rollen som kapten i Vårbynätverket. Under rättegången tog Ilija Jurkovic ensam på sig ansvaret för kidnappningen av artisten – samtidigt som han nekade till brott eftersom han menade att artisten frivilligt ställt upp på förnedringen. Han dömdes till 11 år i fängelse.

Chihab Lamouri, 33 år, den utpekade ledaren för Vårbynätverket, döms till 17 år och 10 månaders fängelse. Enligt polisen har han varit Vårbynätverkets starka ledare i åtminstone ett decennium. I början av 2020 flyttade han till Spanien och fortsatte styra Vårbynätverket därifrån.

Ett av de mest uppmärksammade brotten är kidnappningen av en svensk känd rapartist förra våren. Syftet ska ha varit att pressa artisten på pengar. I april förra året blev artisten bortförd till en lägenhet där han blev slagen, förnedrad och rånad.

Encromålet är en av tre delar i utredningen mot Vårbynätverket, de andra är Beslagsmålet där dom också meddelas under onsdagen och Kungens kurva-målet, där dom redan meddelats.

Utöver fängelsedomarna har en person dömts till sluten ungdomsvård och en annan till dagsböter.

Några av de tidigare misstänkta personerna har frikänts, bland annat två ungdomar som påståtts ha hållit vakt utanför den bostad där rapartisten hölls frihetsberövad, samt en kvinna, i vars bostad man påträffat vapen och narkotika, frikändes.

källa: Aftonbladet.se