Getingar kan vara en riktig plåga på picknicken. De är som mest aktiva – och aggressiva – i Augusti. 

Ett getingstick är i de flesta fall helt ofarligt men kan göra väldigt ont. Om vi kommer för nära deras bo, trampar på dem eller viftar mot dem så känner de sig hotade och kan sticka oss.

Här kommer några tips som lindrar om oturen är framme och någon blir stucken.

 

-Om gadden sitter kvar, ta försiktigt bort den med nageln eller använd en pincett. Även om getingen inte sitter kvar så kan gadden fortsätta att spruta in gift under huden.

 

-En lätt fuktad sockerbit på stället där getingen stuckit hjälper till att suga ut giftet. Gör det omedelbart och håll den där i en halvtimme. Giftet kommer att bilda en gulbrun fläck på sockerbiten.

 

-Kyla hjälper att lindra både svullnad och smärta. Lägg några isbitar i en handduk och håll mot stickstället.

 

-Badda med alsolsprit. Ett annat bra knep mot smärta är att gnida in stickstället med en fuktad tablett med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl, Bamyl eller Ipren. Tvätta bort resterna av tabletten när smärtan klingat av. Aloe Vera-gel är också bra och lugnar irriterad hud.

 

Sök vård

….om du blivit stucken i munnen, om du blivit stucken och är allergisk, om du fått flera stick på en gång och om svullnaden och smärtan blir kraftig och ökar efter några dagar.

 

Tips för att undvika stick

-Gå inte barfota i gräset

-Getingen dras till färger så undvik färgglada kläder

-Drick aldrig direkt ur en burk eller flaska

 

Källa: 1177