Det finns många blommor som är dekorativa till bakverk, lägga i sommarsalladen eller i drinken och som dessutom går alldeles utmärkt att äta. går att äta . Du får ett extra somrigt och effektfullt middagsbord. 

 

pixabay – ROS

Rosor smakar som de luktar – blommigt och lite parfym. Använd de som de är eller torka de först. Väldigt vackert att dekorera tårtor och andra bakverk med, eller varför inte göra rosenvatten.

 

pixabay – SOLROS

Från solrosen får vi både olja och frön men visste du att man kan koka knopparna, ca 5-10 minuter och äta med smält smör och citron, ungefär på samma sätt som man gör med en kronärtskocka. Bladen är ätbara och dekorativa i sallader.

 

 

pixabay – SYREN

Syrén går utmärkt att koka saft på och om du blandar blommorna med socker så får det ett härligt, smaksatt syrénsocker. Lägg de som de är på tårtan eller pensla de med äggvita och doppa i socker.

 

pixabay – KAMOMILL

Kamomill är en klassiker som ofta används för att smaksätta te. Den har dessutom inflammationshämmande egenskaper. Avkok från Kamomill är också gott att marinera fisk och kött i.

 

pixabay – LAVENDEL

Lavendel är lite blommig i smaken och passar bra till söta saker, som smaksättare i bröd, kakor och efterrätter. Går också jättebra att smaksätta socker med.

 

pixabay – RINGBLOMMA

Ringblomma har många av oss hemma i trädgården. Den är lite bitter i smaken. Du kan till exempel dekorera med den, använda den i te eller färga ditt ris. Det sägs också att den gula varianten ska öka aptiten.

 

pixabay – KRASSE

Krassen är väldigt lätt att odla och den är både pepprig och söt i smaken. Det går bra att äta både blommorna och bladen. Prova att göra ett kryddsmör av den och ha det som tillbehör när du grillar i sommar.

 

Om du odlar dina egna ätbara blommor kan du vara helt säker på vad du får i dig men ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom de kan vara giftiga eller besprutade !

källa: Interflora.se