I den nya dokumentären – som går att se på Svt 1 och Svt play – beskrivs rapparen Nils Grönberg. Hans framgångar och hans liv, fram till han sköts ihjäl den 21 oktober förra året. Thomas Jackson, som producerat dokumentären, säger till Svt;

– Vi vill gestalta en väldigt intensiv och explosiv artistkarriär i en genre som någonstans har börjat blandas samman i fiktion och verklighet. 

Einár är en av artisterna som tagits upp i debatten om gangsterrap och dess konsekvenser då hans låttexter ofta handlade om våld, vapen och droger. Dokumentären har gjorts eftersom det varit extremt mycket debatt och många spekulationer efter hans död. Med dokumentären ges en möjlighet att lära känna människan bakom artisten Einár.

Flera kända namn finns med bland de medverkande – bland annat artisten Sebastian Stakset, producenten Straynané och journalisten och författaren Diamant Salihu.

– Hela hans livsbana skildrar ju den komplexitet som gangsterrapen som genre har blivit behäftad med. I den här genren så har fiktion och verklighet börjat att blandas ihop. Och det är ju inte gansterrapen som gjort att Einár är död, däremot har gatuvåldet börjat ta plats i genren på ett nytt sätt, säger Thomas Jackson.

Dokumentären Einár 2002-2021 har premiär den 13 januari.