ÄLVSJÖ

Igår onsdag träffade tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier kungaparet, statsminister Löfvén och Walter Frankenstein. Under mottagningen på Kungliga Musikhögskolan möttes nittiosjuåringen av stående ovationer. Steinmeier, tidigare socialdemokratisk utrikesminister i Merkels regering, och Frankenstein har åtskilligt gemensamt.

Demokratin inte minst, vilket fått Frankenstein att efter 65 år i Sverige återta sitt tyska medborgarskap. Detta för att kunna rösta i tyska valen. Han föreläser i tyska och svenska skolor om judeförföljelser. Tillsammans med hustrun och två små barn lyckades han gömma sig undan Gestapo i Berlin.

– Jag var inte ens rädd för SS-chefen Adolf Eichmann säger Walter Frankenstein. Han spacklade väggen vid nazibödelns skrivbord och hörde honom säga: ”Du jude, en fläck på mattan och du är i Auschwitz imorgon”.

Walter Frankenstein på Älvsjö servicehus – Foto: Ingemar Lindmark

Resan efter kriget från Marseille till Haifa med sjöodugliga skeppet s/s Södra Sverige slutade med att Walter tillsammans med andra judiska flyktingar sattes i koncentrationsläger på Cypern. I nya staten Israel mobiliserades han i kriget mot araberna och skadades av granatsplitter.

Frankenstein flyttade till en söderort i Stockholm 1956. Där livnärde han sig som kakelsättare, i Slussens tunnelbana bland annat. Efter examen som civilingenjör byggde han kärnreaktorer, där ett var Ågesta. Sedan ett antal år bor Frankenstein på ett servicehus i Älvsjö.

Mer om Walter Frankenstein i denna blogg.

https://waltherstories.wordpress.com/2019/01/20/17/