I onsdags den 22 september dömdes en 20-åring från Jordbro i Haninge till fängelse i sex år för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. I bevisningen där det saknas fysiska beslag av narkotika fanns betydande bevisning genom chattkonversationer. 

Hovrätten fastslog tingsrättens tidigare dom mot 20-åringen som har kopplingar till kriminella nätverk. 20-åringen från Jordbro i Haninge har instruerat tre andra personer via en kommunikationsapp som även de dömdes i ärendet, de tre personerna ska ha instruerats till att förvärva, ta emot leverans, paketera, transportera och sälja stora partier runt om i Stockholm. Brotten ägde rum under februari tidigare i år. 

 – En av framgångsfaktorerna i utredningen är att de poliser som initierade ärendet ute även arbetade aktivt i utredningsaretet ända fram till fällande dom, säger Magnus Strid, tillförordnad lokalpolisområdeschef vid polisen i Haninge/Nynäshamn i ett pressmeddelande.

I ärendet har inte något beslag av narkotika funnits utan större delen av bevisningen varit chatt konversationerna mellan 20-åringen och en av de andra dömda männen. Här har det förekommit videofilmer och bilder i konversationerna och utifrån dessa uppskattar hovrätten att det rört sig om så mycket som 144 kilo amfetamin som förvärvats i överlåtelsesyfte. 

Med en marginal på närmare 100 kilo i förhållande till den uppskattade mängden finner hovrätten att vart fall den åtalade mängden, 46 kilo amfetamin, utom rimligt tvivel har förvärvats på det sätt åklagaren påstått. Här tillkommer även 8 kilo kokain och drygt 4 kilo cannabis. 

Utöver 6 års fängelse tillkommer 500.000 kronor som 20-åringen ska förverka.